Този сайт използва бисквитки (cookies) с цел подобряване и персонализиране на съдържанието, както и за анализ на трафика. Ако продължите да използвате сайта ни, вие се съгласявате с това. Съгласен съм


„Витоша ски” АД е в готовност да инвестира в модернизацията на всички собствени съоръжения, ако законодателството позволи. 17/01/2018 г.

 „Витоша ски” АД е в готовност незабавно да инвестира в модернизацията на всички собствени съоръжения в случай, че това не противоречи на действащото законодателство. За целта е необходимо да бъдат предприети действия по изчистване на спорните разпоредби в Плана за управление на природен парк „Витоша” и в Закона за горите.

В противен случай, дружеството е възпрепятствано да осъществи каквито и да било инвестиции по модернизация на съоръженията си, тъй като те противоречат на нормативната уредба. Технически не е възможно ново съоръжение да използва само и единствено стъпките на вече изграден лифт.

Съответно е необходимо да бъде издадено право на строеж върху нови стъпки или върху разширяване на старите, което законодателството не позволява.

Всичко това поставя планината в омагьосан кръг от недоразумения, които „Витоша ски” АД от години наред се опитва да разреши с помощта на държавата. В тази връзка, поради възникване на обстоятелства по изключване на земя от горски фонд, увреждане на тревно покритие, изграждане на нови въжени линии за достъп до туристическите центрове, както и редица други разпоредби, вписани в законодателството не позволява нито подмяната на съоръжения, нито изграждането на нови такива. Въпреки това, ние от „Витоша ски” АД, поддържаме старите съоръжения, които са безопасни за използване, за да осигурим достъп до планината на туристите и скиорите.

Изготвили сме съвместно с доказани международни специалисти предпроектни проучвания и имаме готов идеен проект за модернизиране на съоръженията в планината. Приватизационният договор на „Витоша ски” АД, чрез който дружеството придоби „Въжени линии” ЕАД е сключен в края на 2007 г. оттогава, ние от „Витоша ски” АД стриктно изпълняваме задълженията си като страна по договора. „Витоша ски” АД уверява, че всички действия и намерения на дружеството са свързани само и единствено с модернизация на спортната инфраструктура, чрез изграждането на лифтова система, писти и съоръжения за техническо заснежаване. Категорично заявяваме, че нямаме намерения по строителство на нова леглова база и или друг тип строителство. Категоричната позиция на дружеството е, че само с подмяна на съоръженията с нови и подобряване на логистиката между тях, ще може да се отговори на съвременните най-високи изисквания за опазване на околната среда, качество на услугата и интересите на обществото.