Този сайт използва бисквитки (cookies) с цел подобряване и персонализиране на съдържанието, както и за анализ на трафика. Ако продължите да използвате сайта ни, вие се съгласявате с това. Съгласен съм

На 28 август 2022 г. българските туристи отново ще се изкачат на символа на българския туризъм Черни връх, за да отбележат 127-ата годишнина на организирания туризъм в България и 172 години от рождението на един от първите ни туристи – народният писател Иван Вазов.

Черни връх е тясно свързан с историята и развитието на туристическото ни движение, защото именно там, на 27 август 1895 г. по призива на Алеко Константинов се изкачват 300 души и дават началото на организираното туристическо движение у нас. Тогава фразата на Щастливеца „Опознай родината, за да я обикнеш“ става девиз на българските туристи.

Датата 27 август е обявена за празник на туризма, а всяка неделя най-близката до 27 август, хиляди почитатели на планината се изкачват на витошкия първенец Черни връх, за да отдадат почит и уважение на тези, които поставиха началото.

Точно в 9.00 часа пред Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане "Витоша Рън - от НДК до Черни връх". По същото време ще потеглят няколко туристически похода към Черни връх: първи лъч: хижа Алеко - Черни връх, втори лъч: Златни мостове - Черни връх, трети лъч: село Железница - Черни връх по маршрута, по който Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец.

Тържествата по отбелязването на 127-ата годишнина на туристическото движение в България започват още утре, петък, 26 август в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър "Иван Вазов", откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Там около 10.30 ч. се очаква финалът на най-бързите в планинското бягане НДК - Черни връх. В 11.45 часа е награждаването на призьорите, след което ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх.

Програма:

11.45 часа – поднасяне цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх.

12.00 часа – звучат Националният химн и химнът на БТС „Балкани, вдигайте се в небесата“ и откриване на официалното тържество.

12.05 часа – слово на председателя на БТС Венцислав Венев – приветствия от съорганизаторите на празника ДПП „Витоша“, Фондация „София – европейска столица на спорта“ и гости на празника.

12.30 часа – финиширане на първите състезатели от „Витоша рън 2022“ планинско бягане от НДК до Черни връх и тяхното награждаване.

13.00 часа – награждаване на покорилите 10-те планински първенци в България;

13.30 часа – концерт на туристически хорове от страната и музикално-артистична програма.

Във връзка със събитието, тази неделя, 28 август с туристи ще работят лифтовете Витошко Лале 1 и 2. Актуален ценоразпис на билетите можете да видите тук 

Молим да имате предвид, че Кабинков лифт Симеоново е в ремонт и не работи!